7 pażdziernika 2018 roku w Muzeum Wsi Radomskiej odbył się Festiwal Ziemniaka
7 października w Muzeum Wsi Radomskiej odbył się Festiwal Ziemniaka, czyli cykliczna impreza organizowana w skansenie od kilkunastu lat. Jej celem jest pokazanie tego, co dawniej robiono podczas jesiennych prac polowych, dotyczy to nie tylko zbierania plonów, przetwórstwa, przygotowania ziemi pod kolejne uprawy, ale również ludowych obrzędów związanych z wykopkami. Aby pokazać turystom życie codzienne dawnej wsi radomskiej do udziału w imprezie zapraszamy zespoły obrzędowe, rolników, którzy na muzealnych polach przy użyciu dawnych maszyn rolniczych z kolekcji MWR wykonują prace polowe.
Na terenie jednej z zagród, na scenie występują kapele ludowe, a chętni uczestniczą w zabawie tanecznej na dechach. Impreza jest również okazją do popularyzacji rękodzieła i rzemiosła ludowego, twórcy ludowi na straganach prezentują swoje prace – można je podziwiać i kupować. Atrakcją dla turystów są również stoiska Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów obrzędowych z potrawami regionalnymi. Można na nich spróbować m.in. porkę, pazibrodę, babkę ziemniaczaną.
W trakcie imprezy w godzinach 14.30 – 15.30 nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy Uczestników Konkursu. W Konkursie biorą udział: Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły folklorystyczne oraz stowarzyszenia. Przewodniczącym Komisji Konkursowej jest Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych, takich jak: „Kuchnia z Okrasą”, „Okrasa łamie przepisy” i „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, autor książki pt. „Gotuj z Okrasą”.