?Smaczek z doliny Radomki?, pieczywo z radomskich piekarń i pyszne wędliny uświetnią spotkanie z polską kuchnią uczestników Światowych Dni Młodzieży.
Na terenie skansenu w lipcu odbędzie się impreza "Posmakuj Polski" w ramach tzw. "Tygodnia w diecezji" poprzedzającego Światowe Dni Młodzieży . Będzie to spotkanie z polską kuchnią, kulturą i tradycją. Spodziewamy się ok.5-7 tys. gosci. Do tej pory swój przyjazd zapowiedzieli młodzi z Włoch, Francji, Brazylii, Węgier, Ukrainy, Białorusi, Kongo, Albanii, Republiki Południowej Afryki, a także z Korei. Przygotowanie tego spotkania jest dla nas dużym wyzwaniem logistycznym.
W muzeum odbyła się dziś narada, której przewodniczył biskup radomski Henryk Tomasik oraz księża Marek Adamczyk i Mariusz Wilk, diecezjalni koordynatorzy ŚDM, a w której wzięli udział przedstawiciele firm chcących wspomóc organizację tej imprezy i przedstawiciele samorządu województwa mazowieckiego. Dzięki dzisiejszemu spotkaniu wiemy, ze nasi goscie będą mogli poznac walory naturalnie tloczonego soku z jabłek deserowych „Smaczek z doliny Radomki” wytwarzanego w Gospodarstwie Sadowniczym Moniki Bankiewicz ze wsi Komorów koło Skrzynna przy trasie Radom – Przysucha oraz pieczywa z radomskich piekarń - Piekarni Wacyn, Piekarni Rustykalna i z Piekarni Fogiel&Fogiel. Pan Sylwester Krawczyk, właściciel Zakładu Masarskiego "Krawczyk" z Mleczkowa zadeklarował ugoszczenie uczestników imprezy wyrobami z jego zakładu i wypożyczenie urządzeń chłodniczych, za co serdecznie dziękujemy.
Światowe Dni Młodzieży mają się odbyć w Krakowie od 26 do 31 lipca 2016 r. Ci młodzi ludzie, którzy będą chcieli przyjechać do Polski wcześniej, będą mogli spędzić sześć dni (20 - 25 lipca) w polskich diecezjach, goszcząc u rodzin.