Podczas tegorocznego Festiwalu Ziemniaka odbył się konkurs na ?Potrawę regionalną z ziemniaków? adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz innych grup nieformalnych, właścicieli gospodarstw turystycznych oraz stowarzyszeń z regionu radomskiego.
Podczas tegorocznego Festiwalu Ziemniaka odbył się konkurs na „Potrawę regionalną z ziemniaków” adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz innych grup nieformalnych, właścicieli gospodarstw turystycznych oraz stowarzyszeń z regionu radomskiego. Umiejscowiony w malowniczej scenerii na Zagrodzie z Jastrzębi stół konkursowy, przyciągnął tłumy turystów, zainteresowanych, jakie to starodawne przepisy odgrzebały panie uczestniczące w Konkursie. Niemało emocji wzbudziła postać Przewodniczącego Jury w osobie Karola Okrasy. Z dumą przyznajemy, że sławny autorytet kulinarny wyrażał się bardzo pozytywnie o regionalnych potrawach z ziemniaków przygotowanych przez gospodynie z podradomskich wsi. Decyzją Komisji przyznano więcej nagród niż przewidziano w regulaminie a ku zaskoczeniu organizatorów, z inicjatywy znanego kucharza zdobywczynie I nagrody, panie ze Stowarzyszenia „Nasza Wieś Józefów” z gminy Kowala, wezmą udział w programie telewizyjnym „Okrasa łamie przepisy”, na którym zaprezentują swoją konkursową potrawę „Pazibrodę”.
PROTOKÓŁ
Z POSIEDZENIA KOMISJI KONKURSOWEJ
KONKURSU
NA POTRAWĘ REGIONALNĄ Z ZIEMNIAKÓW
ORGANIZOWANEGO PRZEZ MUZEUM WSI RADOMSKIEJ W RADOMIU
Z DNIA 4 PAŹDZIERNIKA 2015 ROKU
Komisja Konkursowa w składzie:
Karol Okrasa – Przewodniczący Komisji
Anna Ziółek – kierownik Działu Oświatowego Muzeum Wsi Radomskiej
Aleksandra Żytnicka – etnograf w Muzeum Wsi Radomskiej
po degustacji biorących udział w Konkursie dziewięciu potraw z ziemniaków
oraz poddaniu ich ocenie zgodnie z kryteriami zawartymi w regulaminie, postanowiła wyłonić następujących laureatów:
WYRÓŻNIENIE: Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej
w Kowali za Pieczone pierogi z ziemniaka
MIEJSCE III: Zespół Obrzędowy ze Strykowic za Kapustę kartoflaną
MIEJSCE III: Zespół folklorystyczny „Raz na ludowo” za Kapustę z ziemniaków i grochu
MIEJSCE II: Koło Gospodyń Wiejskich w Wojsławicach za Trufle – słodkie ziemniaczki
- kasztanki
MIEJSCE I: Stowarzyszenie „Nasza Wieś Józefów” za Pazibrodę
Członkowie Komisji serdecznie dziękują wszystkim Uczestnikom Konkursu za wkład pracy włożony w przygotowanie potraw oraz prezentację tradycji kulinarnych regionu radomskiego.
Fundatorami nagród w konkursie byli:
Karol Okrasa
Artur Dąbrowski – Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska
i Gospodarki Wodnej w Warszawie
Ilona Jaroszek – Dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej