Zamknij

Konkurs na ?Potrawę regionalną z ziemniaków?

Konkurs na ?Potrawę regionalną  z ziemniaków?

Podczas tegorocznego Festiwalu Ziemniaka odbył się konkurs na ?Potrawę regionalną z ziemniaków? adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz innych grup nieformalnych, właścicieli gospodarstw turystycznych oraz stowarzyszeń z regionu radomskiego.

Podczas tegorocznego Festiwalu Ziemniaka odbył się konkurs na „Potrawę regionalną z ziemniaków” adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz innych grup nieformalnych, właścicieli gospodarstw turystycznych oraz stowarzyszeń z regionu radomskiego. Umiejscowiony w malowniczej scenerii na Zagrodzie z Jastrzębi stół konkursowy, przyciągnął tłumy turystów, zainteresowanych, jakie to starodawne przepisy odgrzebały panie uczestniczące w Konkursie. Niemało emocji wzbudziła postać Przewodniczącego Jury w osobie Karola Okrasy. Z dumą przyznajemy, że sławny autorytet kulinarny wyrażał się bardzo pozytywnie o regionalnych potrawach z ziemniaków przygotowanych przez gospodynie z podradomskich wsi. Decyzją Komisji przyznano więcej nagród niż przewidziano w regulaminie a ku zaskoczeniu organizatorów, z inicjatywy znanego kucharza zdobywczynie I nagrody, panie ze Stowarzyszenia „Nasza Wieś Józefów” z gminy Kowala, wezmą udział w programie telewizyjnym „Okrasa łamie przepisy”, na którym zaprezentują swoją konkursową potrawę „Pazibrodę”.

PROTOKÓŁ

Z POSIEDZENIA KOMISJI KONKURSOWEJ

KONKURSU

NA POTRAWĘ REGIONALNĄ Z ZIEMNIAKÓW

ORGANIZOWANEGO PRZEZ MUZEUM WSI RADOMSKIEJ W RADOMIU

Z DNIA 4 PAŹDZIERNIKA 2015 ROKU



Komisja Konkursowa w składzie:

Karol Okrasa – Przewodniczący Komisji

Anna Ziółek – kierownik Działu Oświatowego Muzeum Wsi Radomskiej

Aleksandra Żytnicka – etnograf w Muzeum Wsi Radomskiej


po degustacji biorących udział w Konkursie dziewięciu potraw z ziemniaków
oraz poddaniu ich ocenie zgodnie z kryteriami zawartymi w regulaminie, postanowiła wyłonić następujących laureatów:


WYRÓŻNIENIE: Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej
w Kowali za Pieczone pierogi z ziemniaka

MIEJSCE III: Zespół Obrzędowy ze Strykowic za Kapustę kartoflaną

MIEJSCE III: Zespół folklorystyczny „Raz na ludowo” za Kapustę z ziemniaków i grochu

MIEJSCE II: Koło Gospodyń Wiejskich w Wojsławicach za Trufle – słodkie ziemniaczki
- kasztanki

MIEJSCE I: Stowarzyszenie „Nasza Wieś Józefów” za Pazibrodę

Członkowie Komisji serdecznie dziękują wszystkim Uczestnikom Konkursu za wkład pracy włożony w przygotowanie potraw oraz prezentację tradycji kulinarnych regionu radomskiego.

Fundatorami nagród w konkursie byli:

Karol Okrasa

Artur Dąbrowski – Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska
i Gospodarki Wodnej w Warszawie


Ilona Jaroszek – Dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej

Regional Operational Program of the Mazovian Voivodeship 2014-2020

×

Drogi Użytkowniku!

Administratorem Twoich danych jest Muzeum Wsi Radomskiej z siedzibą przy ulicy Szydłowieckiej 30 w Radomiu. Nasz e-mail to muzeumwsi@muzeum-radom.pl, a numer telefonu 48 332 92 81.

Inspektorem ochrony danych w naszej placówce jest Katarzyna Fryczkowska, z którą skontaktujesz się mailem info@abi.radom.pl

Twoje dane zbieramy wyłącznie w celach związanych ze statutowymi zadaniami MUZEUM. Podstawą naszego działania jest przepis prawa i nasz usprawiedliwiony cel. Twoje dane pozyskaliśmy podczas pierwszego kontaktu na etapie nawiązywania współpracy. Poprosimy Cię o podanie tylko takiego zakresu danych, jaki jest niezbędny do realizacji naszych celów:

  • gromadzenie zabytków w statutowo określonym zakresie;
  • katalogowanie i naukowe opracowywanie zgromadzonych zbiorów;
  • przechowywanie gromadzonych zabytków, w warunkach zapewniających im właściwy stan zachowania i bezpieczeństwo, oraz magazynowanie ich w sposób dostępny do celów naukowych;
  • zabezpieczanie i konserwację zbiorów oraz, w miarę możliwości, zabezpieczanie zabytków archeologicznych nieruchomych oraz innych nieruchomych obiektów kultury materialnej i przyrody;
  • urządzanie wystaw stałych i czasowych;
  • organizowanie badań i ekspedycji naukowych, w tym archeologicznych;
  • prowadzenie działalności edukacyjnej;
  • popieranie i prowadzenie działalności artystycznej i upowszechniającej kulturę;
  • udostępnianie zbiorów do celów edukacyjnych i naukowych;
  • zapewnianie właściwych warunków zwiedzania oraz korzystania ze zbiorów i zgromadzonych informacji;
  • prowadzenie działalności wydawniczej.

W trosce o bezpieczeństwo zasobów Muzeum informujemy Cię, że będziemy monitorować siedzibę Muzeum z poszanowaniem Twojej ochrony do prywatności. W tym wypadku będziemy działać w oparciu o prawnie uzasadniony interes realizowany przez nas jako administratora.

Nie będziemy przekazywać Twoich danych poza Polskę, ale chcemy udostępnić je podmiotom, które wspierają nas wypełnianiu naszych zadań. Działamy w tym przypadku w celu wypełnienia obowiązku prawnego, który na nas spoczywa oraz w związku z naszym prawnie usprawiedliwionym celem.

Twoje dane będziemy przetwarzać w oparciu o uzasadniony interes realizowany przez nas jako administratora danych tj. do momentu ustania przewarzania w celach planowania biznesowego związanego z organizacją funkcjonowania Muzeum.

Przysługuje Ci prawo dostępu do Twoich danych, a także sprostowania, żądania usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Masz także prawo złożenia skargi do organu nadzorczego.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale odmowa ich podania może uniemożliwić podjęcie współpracy.

Administrator Danych Osobowych