„Święto Chleba” to wydarzenie o charakterze ogólnopolskim organizowane w Muzeum Wsi Radomskiej cyklicznie od 1999 roku wspólnie z radomskimi piekarzami, cieszy się ogromnym powodzeniem wśród mieszkańców Radomia.
Celem organizowanej na terenie skansenu uroczystości jest kultywowanie polskiego, a w szczególności radomskiego piekarstwa, promocja oraz ugruntowanie podstawowego znaczenia chleba i wyrobów piekarniczych, jako produktów niezmiernie ważnych w kulturze i tradycji polskiej.
Dwudzieste pierwsze „Święto Chleba” rozpocznie się uroczystą mszą świętą w intencji rolników, młynarzy i piekarzy. Tegoroczne wydarzenie zwyczajowo skoncentrowane będzie wokół prezentacji kunsztu piekarskiego oraz pokazów tradycyjnych obrzędów żniwnych i pracy na wsi
Jednym z najważniejszych punktów programu będzie korowód wieńców dożynkowych, nawiązujący do najbardziej charakterystycznych i najpiękniejszych obrzędów rolniczych narodu polskiego. Wieńce dożynkowe są efektem zwieńczenia pracy rolników i stanowią niewątpliwie ważny element tożsamości kulturowej polskiego rolnictwa. Twórcy najlepszych prac zostaną uhonorowani nagrodami.
Muzeum Wsi Radomskiej co roku ogłasza konkurs pt. „Tradycyjny wieniec dożynkowy”, którego celem jest popularyzacja wiedzy o dawnych zwyczajach dożynkowych oraz roli wieńca, jako głównego symbolu obchodów dożynkowych. Efektem konkursu jest wybór najpiękniejszego wieńca wykonanego zgodnie z miejscową tradycją. Konkurs adresowany jest do stowarzyszeń, zespołów folklorystycznych oraz Kół Gospodyń Wiejskich z regionu radomskiego. Laureaci konkursu zostaną uhonorowani nagrodami rzeczowymi.